Klimatförändringar drabbar människor orättvist; de människor som bidrar minst till utsläppen av växthusgaser är många gånger de som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarnas effekter. Oftast handlar det om låginkomstländer eller resurssvaga samhällen, där förmågan att anpassa sig till exempelvis extremväder, torka eller stigande havsnivåer är avsevärt tuffare än i mer resursstarka delar av världen.
Rika länder har historiskt stått för den största mängden av de utsläpp som drivit på klimatförändringarna, i synnerhet genom industrialisering och långvarig användning av fossila bränslen. Fattigare länder har oftast haft en betydligt mindre del i jordens klimatpåverkan, men kommer att drabbas oproportionerligt av konsekvenser till klimatförändringarna som torka, översvämningar och osäkerhet sett till livsmedelsförsörjning. Detta har lett till en diskussion om länders klimatansvar, där vissa menar att länder som historiskt orsakat mest utsläpp har ett större ansvar för att stödja klimatanpassning och utsläppsminskningar, än utvecklingsländer.
Vad kan man som medborgare i ett rikt land göra för att ta sitt klimatansvar?
Det är många som känner en viss uppgivenhet när det kommer till miljöfrågor, och vad kan man som enskild medborgare egentligen göra? Det finns i synnerhet två områden där man kan påverka, först genom att minska sin egen miljö- och klimatpåverkan och därefter genom att använda sin röst för att lyfta miljöfrågor.
Minska din egen klimatpåverkan
Att minska sin egen klimatpåverkan handlar till stor del om att göra medvetna val i vardagen. Fordonstransporter är en stor källa till utsläpp – genom att gå, cykla, åka kollektivt eller välja eldrivna fordon kan man minska sin klimatpåverkan rejält. Även inom konsumtion kan medvetna val göra stor skillnad, till exempel genom att köpa färre nya varor, köpa produkter med lång livslängd och återanvända eller reparera i stället för att slänga.
Ett område som många slarvar inom är mobiltelefoni, att producera en mobiltelefon har en enorm klimat- och miljöpåverkan, det är viktigt att inte köpa en ny mobil om du verkligen inte behöver. Om du är i behov av en ny mobiltelefon är det bästa alternativet att köpa en begagnad. Sidan Begagnade mobiler.se sammanställer erbjudanden från flera svenska e-handlare som säljer begagnade mobiler, det är ett bra alternativ om du vill handla klimatsmart.
Energianvändning är en annan stor del i det hela. Genom att använda el från förnybara källor, minska onödig elförbrukning och energieffektivisera bostaden kan utsläppen minska. Även bra val sett till konsumtion av livsmedel är viktigt, där en mer växtbaserad kost, minskat matsvinn och medvetna val kring produktion och transport minskar ens klimatpåverkan.
Många små bra beslut kan leda till betydande minskningar i ens klimatavtryck. Både Naturvårdsverket och Konsumentverket har sammanställt bra listor för hur du gör för att minska ditt klimatavtryck.
Använd din röst
Du har också som medborgare möjlighet att påverka klimatpolitiken genom att använda röstsedeln. Att lägga sin röst på partier som prioriterar klimatet är ett bra och viktigt sätt att bidra till förändring på samhälls- och världsnivå. Förutom val kan man också engagera sig i samhället genom att gå med i organisationer som arbetar för miljö och rättvisa. Det går också att delta i lokala initiativ som arbetar för hållbara lösningar i kommunen eller regionen.
Det går också att påverka genom opinionsbildning. Att skriva insändare, vara med i debatter och dela med sig av kunskap i sociala medier bidrar till att öka medvetenhet och skapa tryck på beslutsfattare att gå till handling. Ställ gärna frågor till politiker, kontakta företag och ställ krav på hållbarhet, eller delta i demonstrationer är andra sätt att använda sin röst för att visa att klimatfrågan är viktig och kräver att vi agerar nu.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.