Rättvisaren 2022 var en rapport framtagen av Mediekompaniet i samarbete med Kantar Public, som syftade till att granska hur politiskt ledarskap framställs i svenska nyhetsmedier ur ett mångfalds- och representationsperspektiv. Rapporten fokuserade speciellt på kön, ålder och andra aspekter av synlighet inför valet år 2022.
Vad gör Rättvisaren?
Syftet med Rättvisaren var att väcka diskussion om rättvis representation och medvetandegöra medieaktörer, beslutsfattare och allmänheten om gruppers synlighet och hur de porträtteras. Undersökningen bestod av två delar: en kvantitativ analys av 1 000 slumpmässigt utvalda medieinföranden där 2 039 politiker förekommer, samt en kvalitativ analys av 932 bildmaterial. Studien fokuserade på inrikespolitik och inkluderade både lokal och nationell mediebevakning under perioden augusti år 2021 till januari år 2022.
Faktisk representation i politiken
Rapporten konstaterade att representationen i Sveriges bland folkvalda hade blivit mer jämställd men var fortfarande ojämn. Vid valet år 2018 var 46 % av riksdagsledamöterna kvinnor, medan andelen i kommunerna då var 43 %. Tre av åtta riksdagspartier hade en jämn könsfördelning enligt SCB:s definition (40–60 %). Utrikesfödda var klart underrepresenterade bland folkvalda – ca 8 %, trots att andelen bland röstberättigade var högre.
Jämn könsfördelning på nationell nivå – men inte lokalt
I redaktionella medier var könsfördelningen på nationell nivå relativt jämn (51 % kvinnor, 49 % män), men lokalt syntes män betydligt mer (60 % män, 40 % kvinnor). Åldersmässigt dominerade gruppen 50–64 år, som utgjorde hälften av alla politiker som förekom i medierna. Statistiken visade dock att bland politiker under 35 år är två tredjedelar kvinnor, vilket kunde antyda att en framtida förändring i representation var på gång.
Bildanalys och porträttering
Den kvalitativa bildanalysen visade att politiker generellt porträtterades liknande oavsett kön. Kvinnliga politiker log dock något oftare och bredare, men skillnaderna var inte markanta. Representationen var i stort sett uteslutande vit, i synnerhet lokalmedia. Synliga funktionsvariationer förekom mycket sällan. Äldre personer och personer med icke-vit bakgrund var underrepresenterade i både bild och text.
Exponering i medier
Socialdemokraterna och deras partiledare dominerade medieutrymmet under mätperioden. Magdalena Andersson stod för hela 33 % av partiledarnärvaron i media efter att hon hade tillträtt som statsminister. Detta visade att medieutrymmet i hög grad påverkades av partiets storlek, partiledarens position (t.ex. statsminister) och pågående kriser som t.ex. pandemin eller kriget i Ukraina.
Rättvisaren 2022 visade att det fanns en relativt god könsbalans i nationell mediebevakning av politik, men att lokal media fortfarande dominerades av manliga politiker. Äldre, utrikesfödda och personer med funktionsvariationer var tydligt underrepresenterade. Bildmaterialet speglade en homogen bild av politiskt ledarskap, vilket väckte frågor om mångfald och inkludering i det offentliga samtalet.
Rapporten syftade till att utmana redaktionella och politiska aktörer att arbeta mer aktivt med representation, inte bara som spegel av verkligheten utan också som en del i att forma den.